Yoga

Inhoudelijke Informatie

De yoga traditie bestaat al zeker vijfduizend jaar. Bij het beoefenen van yoga verlang je naar verbinding en samenbrengen -weer Eenzijn- van de verschillende lagen van je mens-zijn, en is je lichaam de ingang daarvoor.

Yoga brengt je dichter bij jezelf. Het laat je in eerste instantie, in het begin van de les, voelen hoe dichtbij of hoe ver je van jezelf weg bent. Het is een ontmoeting met jezelf in je levens- en lichaamshouding (asana) van dat moment. Om dan alles wat er voelbaar is en jezelf in het geheel ruimte, bestaansrecht én bestaansgrond te geven zodat in die jezelf gegeven vrijheid alles weer kan gaan stromen en veranderen. Want leven is stromend.

Yoga is jezelf de vrijheid geven je zo weer te verbinden met je innerlijke thuisbasis, je altijd aanwezige oorsprong en levenskracht, en die vervolgens tot uitdrukking te laten komen in je beweging en houding. Om op natuurlijke wijze weer gewoon jezelf te zijn in alles wat je doet.

Ik bied verschillende verwante en mooi op elkaar aansluitende Voel-Volle en Zijns- Volle yogavormen uitgaand vanuit de non-dualiteit; het één-Zijn wat je van nature al bent.

Met Hatha yoga geef je jezelf de ruimte via lichaamsbeoefening je lichaam, geest en ziel d.m.v. bewustwording en voelend bewegen weer als één geheel te ervaren. De asana’s – lichaamshoudingen- werken daarnaast helend en preventief, verkwikkend en ontspannend; ze bevorderen de vitaliteit en de basisconditie, geven rust aan de zenuwen, maken de gewrichten soepeler, hebben een stimulerende werking op organen en spieren en verbeteren de doorbloeding. Je maakt in elke houding contact met wat er is en met wat je voelt en geeft dat ademend zijns-ruimte. Yoga biedt veelzijdigheid van beweging en spreekt in zachtheid niet alleen het lichaam maar vooral ook de bewoner ervan aan. Je laat dan in elke houding je unieke eigenheid tot uitdrukking komen. De lessen geven je de mogelijkheid zonder enige vorm van prestatie jezelf te ontmoeten binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Bij de afsluitende meditatieve ontspanning hebben de asana’s de gelegenheid openend en helend door te werken; jij hoeft zelf niks te doen en mag ervaren wat er dan vanzelf gebeurt. Het kan je een weldadig gevoel van innerlijke rust, ruimte, stroming, stabiliteit en éénzijn geven; een weer thuis zijn in en bij jezelf en in je natuurlijke staat.

Meditatieve Yoga gaat ook uit van de de hatha yoga, maar is rustiger, zachter, sensitiever en langzamer: als een meditatie in beweging. Kleinere en mildere bewegingen en minder asana’s geven je de ruimte om juist méér vanuit het contact met je zelf, het er Zijn en met het leven wat jij bent en wat altijd ergens binnen in voelbaar is, te gaan bewegen.

Het voelen en in verbinding zijn met jezelf, het vanuit je midden – vanuit meditatie – weer leren bewegen geeft de adem- en daarmee de levensstroom op heel natuurlijke wijze weer ruimte door je lichaam te stromen. Spanningen in spieren, gewrichten en organen kunnen daarin oplossen. Het Zijn mag je lichaam dan weer als een liefdevolle basisenergie voeden en bewonen; overal waar jij even niets meer ‘doet’ en aan de kant gaat en waar je je opent en toelaat. Je komt hierdoor vanzelf op een verdiepende manier, een voel-volle en zijns-volle wijze weer in je lichaam en in je heelheid. Doen en voelen, denken en aanwezig zijn kunnen weer als één gaan aanvoelen en samensmelten en dat werkt incarnerend door. Je voelt dan weer wie je wezenlijk bent.

Omdat we meestal bewegen vanuit een automatische doe- en presteer conditionering, biedt deze yoga zowel door de langzamere bewegingen als de voelende aandacht waarin ik je steeds toe uitnodig zowel de spiegels van je eigen gewoonten als de ruimte om werkelijk in Yoga te zijn. Zo is het een meer verstillende yoga zoals oorspronkelijk bedoeld is en al beschreven werd in de Bhagavad Gita.

Yoga-Satsang

Satsang betekent samen-Zijn in Waarheid. Het biedt gelegenheid jouw eigen diepste waarheid zelf én gezamenlijk te ervaren, in het samenzijn en delen in een groep, een sangha genoemd. Voor als je je een pelgrim of sadhak voelt, op zoektocht naar het wezenlijke. Naar wie je werkelijk bent. Voor als je voelt dat iets in je je roept. Voor als je je eigen sadhana, je pad daarnaartoe, graag zou willen verdiepen.

Yoga-Satsang is bestaat uit begeleide en stilte meditatie, zachte voelende yoga oefeningen (m.n. zittend) muziek (fluit, harmonium, mantra) en teksten uit oude Vedische geschriften zoals de Bhagavad Gita, Ashtavakra Gita, Avadhuta Gita. En samen uitwisselen; voelend delen met en luisteren naar elkaar. In een warme, ‘huislijke’ en intieme sfeer en in kleine groepjes. Zoals dat wellicht in oude tijden ook ging, gewoon ergens samen om het houtvuur.

Yoga-Satsang geeft ruimte om samen op zoektocht te gaan, onze maskers en ‘bewapening’ af te leggen en écht te mogen zijn met elkaar. Voorbij onze persoonlijke identiteit, voorbij aan het overlevingssysteem. Uitgaand van alles wat er al is, wat je al bent, en wat ondergesneeuwd is geraakt of dat steeds weer raakt.

Het is Yoga in essentie. Ofwel zoals de Bhagavad Gita het noemt: ‘Yukta Yoga’. Yukta Yoga is zelf doorleefde yoga. Je hoeft niet te veranderen maar wordt juist weer uitgenodigd te zijn wat en wie je allang kent, herkent en bent. Dat wat je vrede en stabiliteit geeft en je altijd al in je draagt. De kracht die iedereen en alles draagt en ondersteunt. Niet op weg naar iets anders, maar terug naar je zelf en naar het gezamenlijke, waar alles en iedereen één is: één-Zijn. Het is geen yoga in de zin van het doen van asana’s en voor ontspanning, maar het is een verdieping, om met verschillende ingrediënten als ingang weer in Yoga te mogen zijn en te mogen ervaren wat Yoga ten diepste is en voor jou betekent.