Wie ben ik

Wie ben ik

Mijn naam is Yvonne Mekaoui-Jansen (1968). En ik ben geboren en opgegroeid in Dieren. Na mijn middelbare schooltijd in Zutphen heb ik een jaar als au-pair gewerkt in Parijs. Vervolgens heb ik Frans gestudeerd in Nijmegen, Franse- en Nederlandse les gegeven aan volwassenen en me gespecialiseerd in Frans- en Nederlandstalige migrantenliteratuur met als thema identiteitsproblematiek.

Het thema identiteit raakte en interesseerde mij in de loop van de jaren op steeds meer persoonlijke wijze. Zowel via het lezen van boeken en zelfonderzoek maar ook begon ik met meditatie en yoga.

In 2005, ik was 36 jaar, schudde borstkanker me ineens echt wakker en ben ik door de confrontatie met de dood opengegaan voor het contact met het eeuwige en onvergankelijke, mijn ziel, het grotere, en zo heb ik op het moment in mijn leven dat ik ook heel ongelukkig had kunnen zijn, door alle fysieke beproevingen heen het grootste geluk ervaren. Dat gaf aanleiding mijn ziek–zijn en genezings/helings proces met yoga en meditatie te laten ondersteunen, en wel via het Taborhuis en het lichaamswerk van William Yang. Daardoor heb ik me óók bewust steeds meer en steeds weer geopend  voor deze toen voor mij heel nieuwe maar ergens diep gekende zijnslaag, en het heeft me in verbinding gebracht met wie ik in de diepte werkelijk ben. Na alle behandelingen, toen het ‘normale’ dagelijks leven zich weer aandiende voelde ik alleen maar hoe sterk ik verlangde naar een open in contact blijven met deze mij zo verrijkende, wezenlijke, stralende, vreugdevolle en levens gevende bron.

Daarom heb ik vanaf september 2006 tot juni 2009 de driejarige Hatha docentenopleiding bij Ron van der Post in Nijmegen gevolgd, die mij naast de vele wijsheids-kennis en inzichten bracht ook fysiek weer in het lichaam en in goede conditie heeft gebracht.

Vanaf 2009 tot 2019 werd ik in mijn yoga-, meditatie- en spiritueel proces door Anandajay (The Light of Being, in de lijn van J. Krishnamurti, Nisargadatta, Ramana Mahirshi en S. Sundaram) begeleid. Daar volgde ik jaren het Intensieve Programma, de Meditatie Initiatie en de Yoga-Initiatie, dit alles in combinatie met de maandelijkse Light of Being dagen. In juni 2018 heb ik de verdiepende driejarige Yogadocenten opleiding tot Meditatief Yogadocent afgerond. Op een liefdevolle verzachtende manier leerde ik bij Anandajay als voelend mens steeds meer in open verbinding met alle lagen van het leven en in alles wat ik doe aanwezig te zijn, waar ik heel veel dankbaarheid voor voel. Op natuurlijke wijze hieruit voortvloeiend laat ik me nu vooral door Mooji (in de lijn van R. Maharshi en H. Poonja – de non-dualiteit): zijn liefde, levenslust, en zeer heldere éénduidigheid en ‘pointings’ begeleiden op mijn levenspad.

Zo gaat mijn helingsproces nog steeds voort en heeft mijn leven een nieuwe wending gekregen. Uit dankbaarheid en vanuit een natuurlijke stroom geef ik wie en waar ik nu ben in verschillende bij mij passende (en ook weer met mezelf verbindende) vormen weer aan anderen door.

Van 2007 tot en met 2010 heb ik yogalessen in Milsbeek gegeven. Vanaf september 2010 geef ik Hatha yogales in Nijmegen. In samenwerking met William Yang (Taborhuis) en Ytsje Landman heb ik van 2009 tot eind 2016 Taborlicht Yoga lessen gegeven voor mensen met kanker en hun naasten. Voor de Radboud Personeelsvereniging – werknemers van het Radboud UMC en Universiteit – heb ik van september 2014 tot en met juni 2018 aan vier yogagroepen Hatha yogales gegeven.Van 2016 tot 2018 heb ik Light of Being yoga gegeven. Vanaf september 2018 geef ik, nog steeds naast de Hatha Yoga, Meditatieve Yoga.

Muziek en mantra’s, en in het bijzonder de dwarsfluit, heeft voor mij een belangrijk verzachtend, openend en ziels-verbindend karakter. Yogalessen besluit of combineer ik dan ook altijd met muziek en ook bespeel ik in de vorm van optredens maar ook in yoga-meditatie workshops en lessen regelmatig zelf de fluit.

Yoga -het verlangen te leven in en vanuit open verbinding en Zijn- is de dragende thuisbasis van mijn leven geworden.