Yoga

Inhoudelijke Informatie

De yoga traditie bestaat al zeker vijfduizend jaar. Bij het beoefenen van yoga verlang je naar verbinding en samenwerking van de verschillende lagen van je mens-zijn, en is je lichaam de ingang daarvoor.

Yoga brengt je dichter bij jezelf. Het laat je in eerste instantie voelen hoe dichtbij of hoe ver je van jezelf weg bent. Het is een ontmoeting met jezelf in je levens- en lichaamshouding (asana) van dat moment. Om dat vervolgens helemaal zo te laten zijn, te doorvoelen zodat wát er is ruimte en bestaansrecht krijgt en weer kan gaan stromen. Dan verandert het vanzelf.

Yoga is jezelf de vrijheid geven je zo weer te verbinden met je innerlijke thuisbasis, je oorsprong en je levenskracht, en die vervolgens tot uitdrukking te laten komen in je beweging en houding: om op natuurlijke wijze weer gewoon jezelf te zijn.

Ik bied twee verwante en mooi op elkaar aansluitende Voel-Volle en Zijns- Volle yogavormen:

Met Hatha yoga geef je jezelf de ruimte via lichaamsbeoefening je lichaam, geest en ziel d.m.v. bewustwording en voelend bewegen weer samen te laten vallen. De asana’s – lichaamshoudingen- werken daarnaast helend en preventief, verkwikkend en ontspannend; ze bevorderen de vitaliteit en de basisconditie, geven rust aan de zenuwen, maken de gewrichten soepeler, hebben een stimulerende werking op organen en spieren en verbeteren de doorbloeding. Je maakt in elke houding contact met wat er is en met wat je voelt en geeft dat ademend ruimte. Yoga biedt veelzijdigheid van beweging en spreekt in zachtheid tegelijkertijd de bewoner ervan aan. Je laat dan in elke houding je unieke eigenheid tot uitdrukking komen. De lessen geven je de mogelijkheid zonder enige vorm van prestatie jezelf te ontmoeten binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Bij de afsluitende meditatieve ontspanning hebben de asana’s de gelegenheid openend door te werken. Het kan je een weldadig gevoel van innerlijke rust, ruimte, stroming en stabiliteit geven; een weer thuis komen bij jezelf.

De lessen zijn voor iedereen, alle leeftijden, inclusief al je mogelijkheden én beperkingen, geschikt.

De Meditatieve Yoga-is een rustige, sensitieve, aanrakende yoga, uitgaande van de  houdingen uit de Hatha yoga maar met duidelijk minder beweging en asana’s dan in de voorgenoemde Hatha yogalessen. Het is een meditatie in beweging die steeds uitnodigt om met je Zelf in verbinding te zijn, waardoor de levensenergie of de zijnsenergie alle tijd en ruimte gegeven wordt weer vrij door het lichaam te gaan stromen.

Deze verstillende yoga biedt een diepgaandere met jezelf verbindende manier van bewegen die teruggaat naar de oorsprong en bedoeling van wat yoga ten diepste is en zoals beschreven staat in de oude Vedische geschriften.

De les begint met en vanuit de verbinding met jezelf: door weer open te gaan voor hoe je bent en alles wat voelbaar is weer aan te nemen mag jij er weer zijn met alles wat er is. Dan kom je vanzelf weer meer in je midden-meditatie. Een houding wordt vervolgens langzaam en voelend  aangenomen. Ieder moment word je daarbij uitgenodigd de verbinding met je midden, je essentie, te voelen. Zo leer je bewegen -functioneren- vanuit het ‘in yoga zijn’, vanuit het samenzijn met jezelf. Doen en voelen mogen dan weer in balans komen en dat werkt incarnerend en helend door. Je komt hierdoor in een meer respectvolle en liefdevolle  relatie met jezelf en met je lichaam.  Je voelt dan weer dat Jij er bent: wie je wézenlijk bent.

Door het meditatieve aspect geeft deze yoga  je tijdens het aannemen van de houdingen ook alle ruimte naar je lichaam te luisteren en je eigen levenshouding en patronen te ontdekken. Belangrijk is dat wat je tegenkomt gevoeld mag worden en er zonder afwijzing mag zijn. Je leert er zo liefdevol mee om te gaan en te voelen hoe spanning dan vanzelf oplost. Zo werkt deze yoga met haar gevoelsinzichten ook weer door in je dagelijks bestaan.

Deze lessen zijn ook voor iedereen geschikt.