Yoga

Inhoudelijke Informatie

De yoga traditie bestaat al zeker vijfduizend jaar. Bij het beoefenen van yoga verlang je naar verbinding van de verschillende lagen van je mens-zijn, en is je lichaam de ingang daarvoor.

Yoga brengt je dichter bij jezelf. Het laat je in eerste instantie voelen hoe dichtbij of hoe ver je van jezelf weg bent. Het is een ontmoeting met jezelf in je levens- en lichaamshouding (asana) van dat moment. Om dat vervolgens helemaal zo te laten zijn, zodat wát er is ruimte en bestaansrecht krijgt en weer kan gaan stromen. Dan verandert het vanzelf.

Yoga is jezelf de vrijheid geven je zo weer te verbinden met je innerlijke thuisbasis, je oorsprong en je levenskracht.

Met Hatha yoga geef je jezelf de ruimte via lichaamsbeoefening je lichaam, geest en ziel d.m.v. bewustwording en voelend bewegen weer samen te laten vallen. De asana’s – lichaamshoudingen- werken daarnaast helend en preventief, verkwikkend en ontspannend; ze bevorderen de vitaliteit en de basisconditie, geven rust aan de zenuwen, maken de gewrichten soepeler, hebben een stimulerende werking op organen en spieren en verbeteren de doorbloeding. Je maakt in elke houding contact met wat er is en met wat je voelt en geeft dat ademend ruimte. Yoga biedt veelzijdigheid van beweging en spreekt in zachtheid tegelijkertijd de bewoner ervan aan. De lessen geven je de mogelijkheid zonder enige vorm van prestatie jezelf te ontmoeten binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Bij de afsluitende meditatieve ontspanning hebben de asana’s de gelegenheid openend door te werken. Het kan je een weldadig gevoel van innerlijke rust, ruimte, stroming en stabiliteit geven; weer thuis komen bij jezelf.

De lessen zijn voor iedereen, alle leeftijden, inclusief al je mogelijkheden én beperkingen, geschikt.

De Light of Being yoga is een meditatieve, sensitieve yogavorm voor iedereen. Een yoga die steeds weer uitnodigt om met je Zelf in verbinding te zijn, waardoor de levensenergie, het ‘zijnslicht’, weer vrij door het lichaam kan stromen.

Het is een prachtige geheel nieuwe en tegelijkertijd authentieke, diepgaand met jezelf verbindende yogavorm, die teruggaat naar de oorsprong en bedoeling van wat yoga werkelijk is zoals beschreven staat in de oude Vedische geschriften.

Verbinding als uitgangspunt: De ‘Light of Being-Yoga’ gaat uit van twaalf basishoudingen van het lichaam uit de Hatha Yoga, die zorgvuldig via verschillende bewegingen en poses worden aangenomen. Ieder moment word je uitgenodigd de verbinding met je essentie het uitgangspunt te laten zijn. Je komt dan in een meer respectvolle en liefdevolle relatie met jezelf en met je lichaam.

Liefde in beweging: De bewegingen zijn door deze constante liefde en zachtheid op een natuurlijke manier heel langzaam en vloeiend. Je geniet van liefde in beweging. Daardoor krijg je alle ruimte om jezelf te voelen en te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. De relatie met je lichaam vertelt je ook hoe je met jezelf en met het leven omgaat. Wat je erin tegenkomt, krijgt meer ruimte om er te zijn en je leert er liefdevol mee om te gaan. Je voelt dat Jij er mag zijn, met alles wat er is.

Helend: Het Zijn heelt je ongebalanceerde levensenergie en de affectieve manier van omgaan met jezelf brengt je in een diepe ontspanning op zowel fysiek, emotioneel als mentaal gebied. Dit werkt helend door op alle lagen van je bestaan en heeft invloed op je gehele levenshouding en op alles wat je doet. Een asana (houding) is dan wat het ook letterlijk betekent: een houding van Zijn, van heel zijn. Bron: www.lightofbeing.org

logo LoB

De Taborlicht Yogalessen – voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte -, zijn een combinatie van zachte oefeningen (yoga en qi kung) en zittende en liggende meditatie. Het is een heilzame helende yoga die je steeds weer ondersteunt je deel van het grote geheel te weten, het leven van moment tot moment te genieten en contact te maken met het onsterfelijke, eeuwige en onvergankelijke. Deze unieke yoga vorm is levenskracht- en energieversterkend en kan je helpen de kwaliteit van leven zowel tijdens als na ziekte te verhogen.